Home

Crítica publicada orginalment a La ruta del jazz

S’ha fet esperar aquest nou repertori del grup barceloní Filthy Habits Ensemble (FHE). Nascuts ara fa cinc anys amb l’excusa, gran excusa, de revisar en clau instrumental i amb nous arranjaments el llegat de Frank Zappa, el nonet feia temps que treballava en nous temes. Dos concerts a la sala Jamboree de Barcelona el passat mes de març van ser l’excusa, una altra gran excusa, per a estrenar una recreació d’una de les peces més conegudes i narratives del llegat de Igor Stravinsky, la suite “La història del soldat”, de 1932. I d’aquell segon concert, n’ha sortir ara la segona referència discogràfica del grup editada únicament en format digital.

Amb arranjaments del compositor, clarinetista i saxofonista El Pricto, els FHE semblen haver-se adaptat a la perfecció a les exigències de l’obra del rus, que demana gran precisió tècnica i rítmica i alhora expressivitat, per portar-ho a un terreny proper al jazz rock on les continues dinàmiques de l’obra original s’han substituït amb brillants elements de jazz d’avantguarda i lliure improvisació – amb alguns solos realment destacables com el del flautista Pablo Selnik a la peça “Le Sax du Soldat” -. De fet, el repertori de Zappa – que va tenir gran influència del mateix Stravinsky i Edgard Varèse – ja responia a un exigència i estètica musical semblant i en aquest sentit aquesta gravació de FHE podria ser considerada una evolució natural del grup. A més a més, el disc ajuda a compensar una de les mancances que va tenir l’actuació en directe: les pauses entre peça i peça que van dificultat la narrativitat d’aquesta obra musical.

Pablo Selnik: Flauta / El Pricto: Clarinet, saxo alt i conducció / Don Malfon: saxo alt / Tom Chant: saxo tenor / Natsuko Sugao: Trompeta / Jo Miramontes: Piano / Sebi Suárez (McKayhan): baix elèctric / Vasco Trilla aka Thriller: bateria

DISCORDIAN RECORDS (2013)

Pots escoltar disc aquí: http://discordianrecords.bandcamp.com/album/live-at-jamboree

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s