Home

Diu que parla una mica d’italià, perquè que és mig italià. La seva avia materna encara és viva i viu al país de la bota, a Milà. “Però el meu cognom és d’origen alemany”, explica el músic Andrew Moor (Londres, 1962) amb un marcat accent britànic. O el que és el mateix, Andy Moor o Andy Ex, tal i com se’l coneix per ser un dels guitarres del veterà grup de punk rock holandès The Ex.

Moor al Teatre l’Atlàntida de Vic (setembre 2012)

Segurament aquesta especial barreja sanguínea ha influït en la personalitat de Moor: un tipus despert, intel·ligent, observador, amb respostes lúcides, amb un particular sentit de l’humor. Dels que no parla si realment no té res a dir, però alhora dels que cultiva l’art de la conversa. I a més amb una enorme capacitat per l’apassionament i la visceralitat sobre un escenari. Sense aquestes qualitats no m’explico com ha aconseguit que el seu grup insigne, The Ex, estigui vivíssim fent centenars de concerts a l’any des de la seva fundació el 1979 i a més a més gestionant des del principi el seu propi segell discogràfic, Ex Records, i dirigint la contractació i el management a través d’Stichting Ex.  The Ex és un col·lectiu, una empresa en constant evolució amb una idelogia DIY al darrera. I aquesta independència en la gestió és totalment palpable en la independència artística i l’actitud amb un instrument. The Ex, sense dubte, tenen punts en comú amb la manera en què funcinaven Fugazi.

Moor és un dels que tira de carro i també dels que més es prodiga fora del quartet holandès, tocant en formacions més o menys estables. Això sí amb la improvisació i l’experimentació com a constants. Un bon exemple és el duo amb la saxofonista francesa Christine Abdelnour, especialista en tota mena de tècniques esteses, amb el qual van visitar Barcelona ara farà dos any. Van aparèixer tal i com apareixen les visites inesperades. Van decidir marxar de vacances recorrent Europa en cotxe buscant bolos sobre la marxa. Trucaven dies abans a algun promotor local i li deixen “ei, que venim. Fem alguna cosa?!” El concert, 100% improvisat, va ser magnífic, ple de matisos i textures. Era básicament soroll, sí, però moldejat i seccionat, com un missatge en morse. Per cert, la gravació es pot escoltar al web Rest in Bits.

I enguany, se’l va poder veure al Mercat de Música Viva de Vic amb el grup de free-rock experimental Lean Left al costat de Terrie Ex, l’altra guitarra de The Ex, el saxofonista i clarinetista Ken Vandermark i el bateria Paal Nilssen-Love. Durant la prova de so, vaig tenir l’oportunitat de preguntar a Moor quina relació tenia amb aquella guitarra amb la que estava tocant, descantellada per tot arreu, plena d’enganxines, sense por a deixar-la en qualsevol lloc, amb el perill que algú la trepitgés o tirés pel terra.

“La guitarra que tinc la vaig comprar l’any 1983 i encara toco amb ella. És una Hofner Gallaxy vermella de l’any 62 que em va costar 100 lliures. Súper barata! En tinc una altra, de guitarra, però no m’ha donat mai la dèria de comprar-ne més. La veritat és que no he passat mai aquella fase de comprar-te guitarres, amplis, pedals i tal. I sí que he provat tot tipus de pedals però al final sempre em quedo amb el so més cru de la guitarra.  Només toco amb un equalitzador i un echo delay.  Que per què? En part perquè odio les botigues d’instruments, no hi entro mai” (Moor, setembre 2012).

The Ex passaran de nou per Barcelona el dia 11 de novembre . Més info: www.arcoyflecha.es i www.theex.nl

* Aquest post està inspirat en el llibre “Instrument” (Chronicle Books. 2011)

One thought on “ᴥ ANDY MOOR – So cru

  1. Retroenllaç: ᴥ ELS 33 ANYS DE LA FÓRMULA INTEGRADORA DE THE EX « El mètode Klosé

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s