Home

Aquestes són algunes de les fotografies que vaig fer amb el meu mòbil durant la tarda del passat diumenge 26 d’agost en la qual Barcelonal tornava a acollir una final de La Vuelta Ciclista a España després de 13 anys. CLICA sobre una imatge per desplegar la galeria! (Segueix llegint després de les fotos)

Estas son algunas de las fotos que hice con la cámara del teléfono móvil la tarde del pasado 26 de agosto en la que Barcelona acogía de nuevo un final de La Vuelta Ciclista a España después de 13 años. CLICA en una imagen para abrir la galeria ! (Sigue leyendo después de las fotos)

A MONTJUÏC LI AGRADEN LES BICIS (cat)

Després de 13 anys, Barcelona tornava a acollir un final de La Vuelta a España. I ho va fer a la recta de l’Estadi Olímpic, a  la muntanya de Montjuïc, un escenari ben conegut pel món ciclista català i esportiu en general. Per aquelles rampes s’hi va disputar durant 44 edicions (del 1965 al 2007) la recordada Escalada a Montjuïc, que se celebrava cada octubre i tradicionalment servia per a que molts ciclistes posessin punt i final a la seva temporada.

I per aquelles pendents també va arribar-hi el Tour de França el juny del 2009 i La Volta Ciclista a Catalunya les ha usat múltiples vegades, com en la penúltima etapa de l’edició del 2010 en la qual precisament Joaquim Rodríguez, de l’equip Katusha, portava el maillot de líder, com en la present prova estatal on és el primer de la general. L’escenari, emblemàtic per tota la història esportiva que conté (Jocs Olímpics, antics circuits de curses de motos i coches, curses a peu, etc.), té una orografia explosiva i una cosa molt  important: espai per a acollir i facilitar tota la logística que comporta una carrera, especialment amb una gran caravana i desplegament televisiu (com és el cas de La Vuelta).

Així que veure del nou al públic pelegrinar pels racons de la muntanya buscant els millors llocs per veure als ciclistes és un fet que comporta un homenatge en sí mateix a la història esportiva d’aquest país, així com una demostració que segueix havent-hi gana, i molta, de bicis. El periodista Sergi López-Egea ho explicava molt bé fa uns dies a les pàgines de El Periódico en el seu article “Y resucitó la Escalada”. A banda de recordar la figura de Joaquim Sabaté, creador de l’Escalada i de la també ja desapareguda Setmana Catalana, reivindicava la necessitat d’esdeveniments d’aquest tipus: “Barcelona va acomiadar la carrera amb el sentiment que la Catalunya ciclista mereix més. I la seva Volta, no haver de seguir patint per sobreviure”.

Desconec quants diners ha hagut d’invertir l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació per a que La Vuelta pogués tenir un final d’etapa a Catalunya. Però la quantitat de nens que corrien per allà que se sabien els noms d’uns corredors que fins llavors només havien pogut veure per la tele, així com el fervor que va demostrar el públic, són tan sols dos motius pels quals val la pena no qüestionar-se la inversió. De practicants ciclistes n’hi ha milers, d’aficionats que veuen en solitari les carreres per televisió, també, d’aspirants a ser esportistes professionals, bastants, de periodistes especialitzats, déu n’hi do. Que hi hagi ocasions en què l’experiència sigui real és imprescindible per a la supervivència d’aquest esport.

El cas del ciclisme podria ser equiparable al de la Fórmula 1 i les carrres de MotoGP, que tot i que es gaudeixen millor a través de la realització televisiva alhora és imprescindible que Montmeló no deixi d’acollir curses per a mantenir viva l’afició. I això repercuteix positivament en els equips, els patrocinadors, etc. Quan el circuit català va anunciar que patia greus problemes econòmics, els estaments públics van intervenir per fer una injecció de diners en part perquè el retorn econòmic d’un Gran Premi és inqüestionable. El ciclisme català ha s’aconseguir afiançar el seu propi model empresarial per a que aquest retorn sigui també inqüestionable i les empreses, públiques i privades, s’animin a invertir-hi. Declarava Abraham Olano, director tècnic de La Vuelta, a Catalunya Ràdio (http://www.catradio.cat/audio/659867/Bloc-horari-(26082012-2300) que La Vuelta hauria de passar almenys una vegada cada dos anys per Andorra i Catalunya, que hi ha hagut molta afició a les carreteres. “Catalunya és de les zones que ens agrada. Abans hi havia molta afició, crec que segueix havent-la però l’hem de recuperar. Crec que estem fent que es torni a enganxar [al ciclisme]”, va comentar. Si això s’aconsegueix segur que de retruc La Volta s’en beneficia.

A MONTJUÏC LE GUSTAN LAS BICIS (cast)

Después de 13 años, Barcelona volvía a acoger un final de La Vuelta a España. Y lo hizo en la recta del Estadio Olímpico, en la montaña de Montjuïc, escenario muy conocido por el mundo ciclista catalán y deportivo en general. En aquellas rampas se disputó durante 44 ediciones (1965 a 2007) la recordada Escalada a Montjuïc, que se celebraba cada octubre y tradicionalmente servía para que muchos ciclistas pusieran punto y final a su temporada. Y también llegó el Tour de Francia en junio de 2009. Y la Vuelta Ciclista a Catalunya ha usado esas pendientes en múltiples ocasiones, como en la penúltima etapa de la edición de 2010 en la que precisamente Joaquim Rodríguez, del equipo Katusha, llevaba el maillot de líder, como en la presente prueba estatal donde es el primero de la general.

El escenario, emblemático por toda la historia deportiva que contiene (Juegos Olímpicos, antiguos circuitos de carreras de motos y coches, carreras a pie, etc.) tiene una orografía explosiva además de algo muy importante: espacio para acoger y facilitar toda la logística que conlleva una carrera, especialmente con una gran caravana y despliegue televisivo (como es el caso de La Vuelta).

Ver del nuevo al público peregrinar por los rincones de la montaña buscando los mejores lugares para ver los ciclistas es un hecho que comporta un homenaje en sí mismo a la historia deportiva de este país, así como una demostración que sigue habiendo hambre, y mucha, de bicis. El periodista Sergi López-Egea lo explicaba muy bien hace unos días en las páginas de El Periódico en su artículo “Y resucitó la Escalada“. Aparte de recordar la figura de Joaquín Sabaté, creador de la Escalada y de la también ya desaparecida Setmana Catalana, reivindicaba la necesidad de eventos de este tipo: “Barcelona despidió a la carrera con el sentimientos de que la Cataluña ciclista merece más. Y su Volta, no tener que seguir sufriendo para vivir “.

Desconozco cuánto dinero ha tenido que invertir el Ayuntamiento de Barcelona y la Diputación para que La Vuelta pudiera tener un final de etapa en Cataluña. Pero la cantidad de niños que corrían por allí y se sabían los nombres de unos corredores que hasta entonces sólo habían podido ver por la tele, así como el fervor que demostró el público, són tan sólo dos motivos por los que vale la pena no cuestionarse la inversión. De practicantes ciclistas hay miles, de aficionados que ven en solitario las carreras por la tele también, de aspirantes a ser deportistas profesionales bastantes, de periodistas especializados también. Que haya ocasiones para que la experiencia sea real es imprescindible para la supervivencia de este deporte.

El caso de ciclismo podría ser equiparable al de la Fórmula 1 y las carrres de MotoGP, que se disfrutan mejor a través de la realización televisiva pero a su vez es imprescindible que Montmeló no deje de acoger carreras para mantener la afición viva. Y eso repercute en los equipos, patrocinadores, etc. Cuando el circuito catalán anunció que padecía graves problemas económicos, los estamentos públicos intervinieron para hacer una inyección de dinero, en parte porque el retorno económico de un Gran Premio es incuestionable. El ciclismo catalán tiene que conseguir consolidar su propio modelo empresarial para que este retorno sea también incuestionable y las empresas, públicas y privadas, se animen a invertir. Declaraba Abraham Olano, director técnico de La Vuelta, a Catalunya Ràdio (http://www.catradio.cat/audio/659867/Bloc-horari-(26082012-2300) que carrera tendría que pasar almenos cada dos años por Andorra y Cataluña. “Catalunya es las zonas que más nos gustan. Antiguamente había mucha afición, creo que sigue habiéndola pero hay que volver a recuperarla y que la estamos enganchando otra vez”, comentó.  Si eso se consigue seguro que La Volta sale beneficiada.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s