Home

MACHO són Mohamed Bardamu (guitarra, veu), William Burris (guitarra), Artie Munk (baix), Kim Philby (bateria). Concert per a Bad Music TV al C.C. Collblanc-Torrassa (L’Hospitalet de Llobregat, maig 2012).

Prenen tots els tòpics del rythm’n’blues, el garatge i el ye-yé espanyol i els rebenten a lo bruto. MACHO semblen un grup de conya, perquè no paren de fer bromes sobre l’escenari, perquè la seva aparença física sembla estar a les antípodes del que considerem “mascle”, però no ho són. Així com els Small Faces es van posar aquest nom fent referència a la seva curta alçada, però sense renunciar a la seva classe de “face”, MACHO semblen haver optat per una fórmula semblant, encara que amb diferències culturals evidents. Entre la broma, l’actitud rockera i la crítica gamberra cap a la pertanyença a un ampli món simbòlic propi que tan bé va explotar el cinema del “destape” i com s’està pepetuant en l’alta societat catalana i barcelonina. Món simbòlic que encara es conserva en la societat actual.

1. “Benidorm”

Un grup de noies criden al principi del tema : “Sólo, sólo quiero dejarte sin blanca / Sólo, sólo quiero dejarte sin blanca)

2.- “Te dí todo mi amor”

– Ramon Faura: Ja veuràs, escolta això – convida a la seva interlocutora a posar-se els auriculars del seu mp3 de “marca blanca” -. A que mola?!

– Jo: Errrr… Sí! –  pels auriculars sona: “… a pesar de mi amor / no quisiste escuchar / preferiste irte con ese tipo de trabajaba en La Caixa… ”  -. El so està a rebentar*, com a punt de distorsionar en qualsevol moment. És super guitarrero. Té un so molt… de fet és el so típic del vinil dels seixanta. És….

– R.F.: … Sí, és Macho!

– J.: És el grup aquell que us vau inventar en aquella nit de borratxera fa mesos, oi?

– R.F.: Sí, sí, he he he he. A que mola?!

(recreació d’una conversa noctura, novembre de 2011)

*Un altre bon exemple de so “rebentat”:

Segons diu ja la llengenda MACHO va néixer com una manera de desfogar-se en un local d’assaig fent temes gairebé copiant-los de grups dels seixanta com Pretty Things, Rolling Stones o MC5. Però ha acabat sent un projecte musical que d’una banda et fa riure en els bolos – per la verborrea tonta entre cançó i cançó, per les conyes pròpies de l’humor absurd que expliquen, per les postures impostades – i que de l’altra traspua crítica i mala hostia. Veient-los t’ho has passat bé, has ballat, has cantat i has recordat com de bé funciona per l’ànima allò del roc and rol però t’emportes a casa una dosi de mala llet que fa que al dia següent llegeixis els diaris d’una manera més apassionada.

3.”Ministro español”

“Te visto correr en coche oficial / te he visto correr para besar al Rey / te he visto correr por el litoral” 

La llista de referències musicals seria inacable i mai exacta. Ramon Faura, encarnat en Mohamed Bardamu, un barbut amb nom de “nou vingut” que sap donar-li al fuzz y al delay amb determinació i que vol cantar com Mike Kennedy de Los Bravos – quina heretgia! -, té al darrera una enorme cultura musical on la predilecció per rock dels seixanta és incontestable. “He recuperat els vinils de quant tenia 16 anys”, diu Faura en una entrevista a Núvol. I ves a saber si també alguns dels que va fer amb Azucarillo Kings. Personalment no puc evitar pensar que MACHO són una versió accelerada i uncensored de Los Salvajes y Los Brincos – què hagués passat si aquests grups s’haguessin enfotut de Franco i la seva familia sense subterfugis? – passada pel cedás dels Pretty Things, Count Five, The Yardbirds, Small Faces, Gene Vincent, The Cramps,… I esperonats per precedents com Surfing Sirles i una dosi homeopàtica d’Albert Pla i Siniestro Total. Cada tema és com un cadàver exquisit.

Per cert, el disc homònim de MACHO es pot decarregar gratuïtament (o comprar en vinil) a la web del segell Bankrobber: http://www.bankrobber.net/macho/

4. “R.A.T.A”

“Eres tan rata / una rata xiruquera / una rata que ni siquiera invita a un chupito / una señora rata / encima cuando andas por la calle crees que todo el mundo está pendiente de ti”

5. Concert per a Bad Music Tv

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s