Home

(Publicat a JAÇ#25, número especial “Els 100 millors discos del jazz català”, abril-maig 2009)

“AURORA” (Maya Recordings, 2006). 4t millor disc de la història del jazz català segons la revista “Jaç”. / Intèrprets: Agustí Fernández (piano), Barry Guy (contrabaix), i Ramón López (bateia i percussió). / Enregistrat entre el novembre del 2004 i el març del 2006 a Barcelona.

La singularitat i la bellesa buscada en el disc Aurora mereixen una atenció especial. La depuració i la concisió de la música, neta i diàfana, es mou en els mateixos nivells de densitat d’intenció de la poesia o el traç d’un pinzell. “Quatre notes” amb molta intenció. Agustí Fernández (Palma, 1957), lliure improvisador al piano, lidera un disc molt personal i autobiogràfic en el qual va voler establir un diàleg honest entre la creació immediata i la tradició musical que un amaga dins.

“Recordo que quan vaig plantejar aquest disc no el volia publicar ningú. Tothom em deia que estava ben boig! Això ja passa quan vols fer una cosa nova: tothom espera de tu el que ja has fet abans. I jo em dic: però si ja ho he fet, per què ho he de tornar a fer, per què ho he de tornar a repetir?” Agustí Fernández, però, va treballar durant dos anys per donar forma a un àlbum que, per sobre de tot, era una aposta personal que res tindria a veure amb el que es podria esperar d’un improvisador amb una tècnica i virtuosisme gegantí com ell.

Mentre construïa Aurora va rebuscar sense prejudicis entre les seves pròpies vivències i tradició musical – Frederic Mompou, Tete Montoliu, Carles Santos – i va anar depurant les idees musicals i les melodies que en van sortir fins a aconseguir una musicalitat única, sorgida d’un profund diàleg entre el seu piano, el contrabaix de Barry Guy i la percussió de Ramón López, inèditament concisos i depurats. “Jo els deia que de dues-centes notes en fessin només dues. I em responien: ‘ I què fem mestrestant entre nota i nota!?’ Em pensava que seria un fracàs total, perquè agafar el Barry per a fer quatre cançonetes o, com diu el Ramon, quatre balades [riu]… Però va resultar que es va vendre molt bé, que gràcies a aquest disc vam fer molts bolos i vam tenir molt bones crítiques a tot el món.”

Gràcies a la complicitat de Guy i López, que van saber deixar-se modelar per les idees del pianista, Aurora aporta grans moment de bellesa assossegada i de tocs folkòrics que només podrien sorgir del sud d’Europa – “en surt una cosa que el Barry anomena spanish lament“, comenta Fernández – : el solo de contrabaix amb arc de reminiscències de música antiga a “Don Miguel”, els apunts melòdics al piano de “Can Ram” o la percussió que anuncia uns núvols de plugim al tema “Aurora 1”. Tres detalls d’un disc de canóns fet a base d’això mateix, detalls, el gran triomf del qual ha estat aconseguir atrapar l’atenció de l’oient de la mateixa manera que ho hauria fet si els seus tres protagonistes haguessin optat per l’alta tensió i densitat musical d’improvisacions lliure col·lectives a les quals ens tenen acostumats (com posteriorment Agustí Fernández va fer a Topos (Maya Recordings, 2007), amb Evan Parker, Barru Guy i Paul Lytton).

Aurora busca la bellesa així com les flors es retorcen buscant la llum. “La idea era casar la improvisació i el món de la tradició. I això crec que sí que ho vaig aconseguir. Amb tradició em refereixo a la melodia cantabile, a no imitar ni nord-americans, ni suecs ni russos, a buscar melodies bàsiques que em sortien de dins, però donant-hi un caire de molta llibertat, que no estiguessin restringides per res. Fins i tot hi ha temes en què la melodia no surt fins al final i només s’esbossa una mica”. I afegeix: “M’interessaven els espais d’escolta íntima entre nosaltres, més que no pas el virtuosisme. Són espais també per deixar que la gent els escoltés i hi poguessin posar el seu gra de sorra”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s